Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kuleczki mięsne z (nie) zwykłym ryżem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszna propozycja na danie obiadowe. Tak przyrządzony ryż jest bardzo smaczny a mięsko i sos idealnie do niego pasują.

Kuleczki mięsne z (nie) zwykłym ryżem i sosem

Składniki:

Kuleczki mięsne z (nie) zwykłym ryżem i sosem

Kuleczki mięsne:

  • 300-400 g mięsa mielonego
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 ząbki
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

(Nie) zwykły ryż:

  • 150 g ryżu
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki suszonych warzyw
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • odrobina curry i kurkumy (dla koloru)
  • sól, pieprz

Sos z selera:

  • 250 g selera (korzenia)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 listek laurowy
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 łyżka masła
  • 150-200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kuleczki mięsne z (nie) zwykłym ryżem i sosem

Kuleczki mięsne:

Składniki na kuleczki mięsne dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku. Formować małe kuleczki, które należy kolejno obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Tłuszcz powinien być rozgrzany.

(Nie) zwykły ryż:

Ryż spłukać pod bieżącą wodą i ugotować w wodzie wraz z kostką bulionową, suszem
Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki, curry i kurkumę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą z pieprzem.

Sos z selera:

Obranego i umytego selera, czosnek i cebulę poddusić na odrobinie masła. Przełożyć do garnka i ugotować w małej ilości wody z kostką bulionową i listkiem laurowym. Zmiksować blenderem i zmieszać z kremówką. Posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem i doprawić solą z pieprzem.