cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

kuleczki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybki deser dla kazdego łasucha

kuleczki ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kuleczki ryżowe

 

  • 2 opakowania ryżu preparowanego
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 25 dkg krówek
  • 15 dkg irysów
  • wiórka kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

kuleczki ryżowe
Do garnka postawionego na gazie wrzucamy masło wraz z cukierkami i mlekiem. Mieszamy aby cukierki się rozpuściły i stworzyły jednolitą masę, Dodajemy cukier, który musi się dobrze rozpuścić aby nie zgrzytał między zębami. Całośc zacznie lekko bulgotać, ale należy uważać aby ogień nie byl za duży żeby masa się nie przypaliła. Do jednolitej masy dodajemy 2 łyzeczki kakao i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany i dokładnie obtaczamy go w masie krówkowej. Gdy masa troszkę ostygnie mozna przygotowywać kuleczki. Ich wielkość zależy od nas. Gotowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych albo kakale. Smacznego!
kuleczki ryżowe
Składniki potrzebne do przygotowania kuleczek ryżowych
kuleczki ryżowe
Wszystkie składniki rozpuszczamy w garnku
kuleczki ryżowe
dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy
kuleczki ryżowe
Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych

Tagi:

ryż