Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu szynki i warzyw
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia 2 litry osolonej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 12 minut, nie przerywając, aż makaron będzie miękki, ale jeszcze jędrny- al dente. Odcedzić, schłodzić pod bieżącą zimną wodą. Odcedzić. Makaron przełożyć do dużej miski i wymieszać z szynką, kukurydzą, zielonym groszkiem, cukinią, solą, pieprzem i serem żółtym ementalerem. Masło roztopić w rondelku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać mleko i od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć. Zestawić z ognia i domieszać śmietanę. Odstawić do przestygnięcia. Rozgrzać grill. W misce połączyć sos z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać parmezanem. Zapiekać przez 6-8 minut, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Podawać zapiekankę natychmiast po zrobieniu.