djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kulki mięsne z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nowy sposób na mięso mielone.

Kulki mięsne z papryką

Składniki:

Kulki mięsne z papryką

 

  • 2 cebule,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 3 jajka,
  • 60 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 szklanka rosołu warzywnego,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 2 pomidory,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki.

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne z papryką
Cebulę posiekać, pomidory pokroić na ćwiartki, paprykę pokroić w paski.
2 łyżki oleju rozgrzać na patelni zeszklić połowę cebuli. Następnie dodać pokrojoną paprykę, później wlać rosół. Gotować ok 5 min. Dodać pomidory, sól, pieprz, oregano. Dusić 15 min.
Obrać czosnek i posiekać drobno natkę pietruszki. Podsmażyć resztę cebuli i czosnek na 1 łyżce oleju.
Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem i połową posiekanej pietruszki. Dodać jajko i tartą bułkę, wyrobić na plastyczną masę. Doprawić solą i pieprzem, papryką.
Z masy formować kulki. Smażyć przez 10 min.