Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kulki z indyka w aromatycznym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Eksperymentuję z kompozycjami przypraw .Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą.

Kulki z indyka w aromatycznym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki z indyka w aromatycznym sosie

 

  • 25 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego
  • 3,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 cebula lub 3 małe szalotki
  • 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego).

 

Sposób przygotowania:

Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać na łyżkę i za pomocą drugiej zsuwać delikatnie w gotujący sie na małym gazie sos. Przykryć i gotować 10 minut. Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko.
Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Podsmażyc cebulkę i paprykę - zalać przecierem pomidorowym-dodać przyprawy
Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Przygotować masę mięsną z mielonego- jajka- ziół i przypraw
Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Łyżka kłaść masę mięsną na gotujący się sos
Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Dusić w sosie przez 20 minut na bardzo małym gazie