marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki z mięsa mielonego z sezamem i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kuchnia azjatycka to jedna z najlepszych na całym świecie, a potrawy i smaki są niezrównane. Górują w niej zwłaszcza dodatki jak kiełki, trawa cytrynowa, grzyby mun oraz oleje: arachidowy i sezamowy oraz różne przyprawy m.in. sos sojowy.

Kulki z mięsa mielonego z sezamem i ogórkiem

Składniki:

Kulki z mięsa mielonego z sezamem i ogórkiem

 

  • 300 g. mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 długi ogórek,
  • 2-3 łyżki sezamu białego,
  • 2 kajzerki,
  • 1/4 szklanki mleka letniego,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • jajko surowe,
  • panko (japońska bułka tarta),
  • olej do smażenia,
  • dodatkowo sos kwaśno-pikantny.

Sposób przygotowania:

Kulki z mięsa mielonego z sezamem i ogórkiem
Mięso wieprzowe kupić zmielone lub zemleć samemu w domu, potem dodać posiekany w kosteczkę ogórek i garść sezamu białego, wbić jedno jajko dodać dwie namoczone w mleku i odciśnięte bułki oraz sól, pieprz mielony czarny.

Wymieszać rękoma masę i uformować z niej okrągłe kotleciki, nie przyklepując ich, tylko obtoczyć i kłaść na rozgrzany kilka minut wcześniej olej.

Smażyć 5-7 min. na średnim ogniu na złotobrązowy kolor, potem wyjąć, odsączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze płaskie i podawać z sosem kwaśno-pikantnym oraz makaronem sojowym.

smażenie