Sposób przygotowania:
kulki miesne w sosie z białego wina
Migdały zblanszować.Cebule obrać i drobno posiekać.2 kromki czerstwego pieczywa pokruszyć na kawałki i włożyć do miski, zalać wodą i moczyć ok 5 minut. Po upływie danego czasu dobrze odcisnąć i przełożyć miski. Dodać mięso oraz cebulę, i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz rozkłócone jajko Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Dokładnie wyrobić na jednolita masę. Talerz posypać mąką. Ręcznie uformować niezbyt duże kulki z mięsa i obtaczać je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć klopsiki w przez ok 6-7 minut na złoto-brązowo .Klopsiki ułożyć w osobnym naczyniu.Na czystej patelni rozgrzać oliwę na wrzucić chleb oraz zblanszowane migdały i smażyć na małym ogniu aż do złocistego koloru. Dodać obrane i posiekane 2 ząbki czosnku i smażyć przez ok minutę potem wlać wino i gotować przez dalsze 1-2 minut. Przyprawić ostudzić i dokładnie zmiksować Przełożyć z powrotem na patelnię. Kulki mięsne przełożyć do sosu i trzymać na małym ogniu przez 25 minut aż klopsiki będą miękkie. Całość przełożyć na duży talerz , skropić skropić sokiem z cytryny i posypać natką.Podawac z pieczywem albo ziemniakami z wody