Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kulki z mięsa mielonego z papryką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świetny pomysł na oryginalne danie z wykorzystaniem mięsa mielonego. Papryka i oregano nadaje wspaniały smak potrawie.

Kulki z mięsa mielonego z papryką

Składniki:

Kulki z mięsa mielonego z papryką

 

  • 2 cebule
  • 50 - 60 dkg mięsa mielonego
  • 50 dkg dojrzałych pomidorów
  • olej
  • szklanka rosołu warzywnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 czerwone papryki (może być 1 czerwona + 1 zielona)

 

Sposób przygotowania:

Kulki z mięsa mielonego z papryką
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Jedną cebulę obrać i pokroić, wrzucić na patelnie. Dodać czosnek i zeszklić. Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do mięsa, dodać pietruszkę, sól, pieprz i trochę bułki tartej tak aby uformować kulki. Po uformowaniu smażyć na oleju przez ok 10 min. Następnie kulki wyjąć i na pozostałym na patelni oleju można zacząć smażyć pokrojoną drugą cebulę. Pomidory spażyć i obrać ze skróki, a następnie pokroić na ćwiartki. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć i umyć i pokroić w paseczki.Do zeszklonej cebuli dodać paprykę i krótko smażyć, a następnie wlać rosół. Gotować ok 5 min. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem oraz oregano. Dusić przez ok 15 min.Pod koniec duszenia dodać obsmażone wcześniej kulki mięsne.