szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ziołowe kulki z mięsa z patisonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ziołowe kulki z mięsa mielonego gotowane na parze, a w środku znajduje się kolorowa niespodzianka.

Ziołowe kulki z mięsa z patisonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziołowe kulki z mięsa z patisonem

 

  • 300 g mięsa mielonego
  • 6 małych marynowanych patisonów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe kulki z mięsa z patisonem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy i ukrywamy w środku po jednym marynowanym patisonie. Zamykamy patisony w środku tworząc kuleczki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok 10 minut.
Ziołowe kulki z mięsa z patisonem
Cebulę obieramy i kroimy w dorbną kosteczkę
Ziołowe kulki z mięsa z patisonem
Mięso wyrabiamy z jajkiem i ziołami na masę
Ziołowe kulki z mięsa z patisonem
Formujemy kuleczki zamykając w środku patisony
Ziołowe kulki z mięsa z patisonem
Kuleczki gotujemy na parze ok 10 minutek