Katarzyna M.G.

Katarzyna M.G.

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kulki z tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrawa pochodzi ze Sri Lanki , serwowana jest na przyjęciach.

Kulki z tuńczyka

Składniki:

Kulki z tuńczyka

 

  • Składniki :

 

  • 2 puszki tuńczyka z wody (w kawałkach)
  • 2 surowe jajka
  • 1 średnia cebula
  • 3 nieduże ziemniaki
  • 1-2 papryczki chili
  • Kilka liści curry (ze względu na trudności w zdobyciu-niekoniecznie)
  • Łyżeczka od kawy czerwonego curry (lub ostre chili) w proszku
  • Pieprz grubo mielony lub tłuczony w moździerzu
  • Sól
  • Bułka tarta ( do obtoczenia kulek)
  • Olej (do smażenia)

Sposób przygotowania:

Kulki z tuńczyka
Ziemniaki ugotować w łupinach,wystudzić ,obrać i rozgnieść widelcem.Cebulę posiekać.Tuńczyka odcedzić na sitku . Wszystkie składniki połączyć , wyrabiając masę tak jak na kotlety mielone.Gdyby masa była za rzadka – zagęścić ją bułką tartą . Uformować kulki mniejsze od piłeczki ping- pongowej, obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na głębokim oleju tak jak pączki , na jasno złoty kolor . Po usmażeniu obsuszyć na sicie lub pergaminie.