Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kulki z ziemniaków i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyglądają i smakują wyśmienicie

Kulki z ziemniaków i sera

Składniki:

Kulki z ziemniaków i sera

 

  • 1/2 kg ziemniaki,
  • 4 łyżki mąka,
  • 1/2 kg ser twarogowy,
  • 2 szt jaja,
  • 1 łyżka masło,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kulki z ziemniaków i sera
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Do zimnych ziemniaków dodać przemielony ser, 3 łyżki mąki, jajka, pieprz, masło. Szybko zagnieść ciasto. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.