misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kura sarda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać...

Kura sarda

Składniki:

Kura sarda

 

  • kurczak 1 szt duża
  • ryż 1,5 szkl
  • cebula 1 szt duża
  • bulion 2 kostki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • masło 1 łyżka
  • słodka sproszkowana papryka 1 łyżka
  • jarzynka
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Kura sarda
Kurczaka podzielić na 6 porcji, posypać solą i jarzynką, obsmażyć na złoty kolor na gorącym tłuszczu. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła, podsmażyć cebulę, przełożyć na talerzyk. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć wypłukany i osuszony ryż, posypać papryką, wymieszać z cebulą, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć porcje kurczaka, polać dwiema szklankami rosołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego mniej więcej do 220stc i piec, aż ryż i mięso będą miękkie. Gotową potrawę posypać posiekaną natką pietruszki i od razu podawać.