Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kura w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Daj się uwieść niezwykłemu aromatowi tej potrawy i przekonać, że wino nie jest jedynie do picia...

Kura w białym winie

Składniki:

Kura w białym winie

 

  • (2 porcje):
  • 1 kg kura
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 2 marchewki
  • 2 pory
  • ¼ selera
  • Do sosu:
  • 2 łyżki stołowe margaryny
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 1 dl białego wina
  • 5 dl rosołu
  • 1 żółtko
  • 1 dl śmietanki
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Kura w białym winie
Włoszczyznę gotować w wodzie (do cebuli wsadzić goździk), poczekać, aż woda zawrze i wsadzić kurę, gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki. Margarynę doprowadzić do wrzenia i po dodaniu mąki, zrobić jednolitą masę, zalać winem i częścią rosołu, całość gotować 10 minut. Żółtko zmieszać ze śmietanką, wlać do sosu, doprawić gałką muszkatołową i drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowym sosem zalewamy kawałki mięsa.

Tagi:

sosy