tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Kura z octem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na bardzo smaczną kurę z octem

Kura z octem

Składniki:

Kura z octem

 

  • 1 kua niezbyt tłusta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 lyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka białego wina
  • 3 lyżki octu estragonowego
  • 1 lyżka śmietanki
  • 10 dkg tłuszczu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kura z octem
Kurę wypatroszyć, oczyścić i pokroić na 4 części. Włożyć kurę do rondla z tłuszczem , dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz , dusić pod pokrywką około 30 minut. Gdy kura będzie miękka, dodać ocet, nałożyć pokrywkę i podgrzewać do odparowania octu. porcje kury wyłożyć na półmisek, a do rondla wlać uprzednio przygotowaną mieszankę musztardy , przecieru pomidorowego i wina. Podgrzewać bez przerwy do zagęszczenia, dodać śmietankę, wymieszać z sosem tym podać kurę na półmisku.