Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kura z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kurę pokrajać na porcje, posypać solą, pieprzem i mąką. Tłuszcz rozgrzać w

Kura z papryką

Składniki:

Kura z papryką

 

  • 1 kura o wadze 2 kg
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 duże cebule pokrajane na cienkie plasterki
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Kura z papryką
Kurę pokrajać na porcje, posypać solą, pieprzem i mąką. Tłuszcz rozgrzać w płaskim, szerokim garnku, włożyć kawałki kury, smażyc do zrumienienia z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową. Wsypać cebulę, smażyć na ciemnozłoty kolor często mieszając. Wlożyć kurę do garnka z cebulą, posypać papryką, wlać wrzącą wodę, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć płomień, dusic do miękkości ok 1,5 godz. Podawać z kluseczkami.

Tagi:

papryka