dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Kurczak a'la barbecue

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i obrumienić na nim kawałki kurczaka.

Kurczak a'la barbecue

Składniki:

Kurczak a'la barbecue

 

  • kurczak, podzielony na porcje
  • 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia (oliwa, olej )
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • 1/2 szklanki zalewy ze słodko-kwaśnej marynaty (np. gruszki, śliwek itp.)
  • 1 posiekana cebula
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki octu winnego (6%)
  • 2 łyżki sosu pieczarkowego z paczki (winiary)
  • łyżeczka rozmarynu ( można dodać go więcej - według upodobania)
  • 1 łyżeczka wegety

Sposób przygotowania:

Kurczak a'la barbecue
W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz i obrumienić na nim kawałki kurczaka. Dodać pozostałe składniki, z wierzchu obsypać rozmarynem. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 45 minut lub do miękkości mięsa.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa