zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Kurczak balsamiko

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wielbicielom octu balsamicznego taki kurczak na pewno zasmakuje

Kurczak balsamiko Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak balsamiko

 

  • 1 kurczak ( około 1,8 kg )
  • Marynata :
  • 1/3 szk octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Kurczak balsamiko
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Kurczaka dokładnie umyć, włożyć go do miski lub innego naczynia i zalać go marynatą. Marynata jest dość płynna, więc należy od czasu do czasu kurczaka obracać. Tak zostawić go na minimum godzinę. Zamarynowanego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i posypać z wierzchu papryką. Naczynie zakryć i wstawić na środkową półkę piekarnika. Nastawić piekarnik na 170 stopni a zegar na 100 minut. Kurczaka po upieczeniu podawać z ulubionymi dodatkami.
Kurczak balsamiko
składniki marynaty dokładnie wymieszać ...
Kurczak balsamiko
zamarynowanego kurczaka upiec w naczyniu żaroopdpornym