SUPERPRZEPIS

Kurczak curry w jogurcie i śmietanie

  • -Natka-
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kurczak curry w jogurcie i śmietanie Więcej zdjęć (5)

Potrawa dla wielbicieli przyprawy curry. Jej smak jest dominującym akcentem w sosie.

Składniki:

Kurczak curry w jogurcie i śmietanie

 

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 śmietana 12% (200ml)
  • 1 jogurt naturalny (200ml)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • połowa słoiczka selera sałatkowego
  • sok z jednej cytryny
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta cynamonu
  • 20g curry
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak curry w jogurcie i śmietanie
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek oraz kroimy w większą kostkę. Następnie doprawiamy go obficie przyprawą do kurczaka oraz zalewamy jogurtem. Odstawiamy go na ok. 1.5 godziny. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę bądź drobniutko siekamy. Na patelni podsmażamy warzywa przez ok 10 minut, następnie dodajemy całość curry i smażymy jeszcze kilka minut. Warzywa odkładamy na talerzyk oraz smażymy na tej samej patelni kawałki kurczaka przez ok. 5 minut. Do kurczaka dodajemy warzywa oraz selera, a także śmietanę. Potrawę doprawiamy szczyptą cynamonu oraz (w razie potrzeby solą i pieprzem). Całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny. Potrawę podajemy z ryżem. Smacznego!
Kurczak curry w jogurcie i śmietanie
Oto wszystkie składniki, których potrzebujemy do przyżądzenia kurczaka.
Kurczak curry w jogurcie i śmietanie
Kurczaka marynujemy w przyprawie do kurczaka i jogurcie.
Kurczak curry w jogurcie i śmietanie
Marchewkę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek siekamy.
Kurczak curry w jogurcie i śmietanie
Kurczaka w warzywami dusimy jeszcze przez ok. 15 minut.