Sposób przygotowania:
Kurczak cytrynowy 4
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blachę posmarować olejem. Umieścić na niej tuszkę. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec godzinę w temp. 200 stopni. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić na połówki lub ćwiartki. Ułożyć wokół kurczaka na około 25 minut przed końcem pieczenia. Posypać solą i pieprzem. Marchewki oczyścić, duże pokroić. Masło rozgrzać w rondlu, posypać szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i odrobiną cukru. Dodać marchewki, podsmażyć. Następnie podlać rosołem, dusić ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Cytrynę sparzyć, skórkę drobniutko otrzeć, sok wycisnąć. Dodać ze skórką do dżemu pomarańczowego, wymieszać. Na 5 minut przed końcem pieczenia tuszkę posmarować przygotowaną mieszanką. Dodać plasterek cytryny. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Na półmisek przełożyć marchewkę i ziemniaki. Pośrodku umieścić kurczaka. Danie posypać natką. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.