Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne , świetnie doprawione , niesamowicie soczyste mięso z piersi z kurczaka. Ostry smak mięsa przełamuje delikatna kasza jaglana i surówka z kapusty.

Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie

Składniki:

Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie

 

  • SKŁADNIKI :
  • ( 4 porcje )
  • filet z kurczaka - 2 piersi
  • jogurt naturalny - 100 g
  • pikantny ketchup - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • curry - 1 szczypta
  • chili - 1 szczypta
  • rozmaryn - 1 gałązka
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 części , delikatnie rozbijamy. W misce mieszamy jogurt , ketchup , oliwę , sól , pieprz , chili , curry i świeży rozmaryn. Wkładamy mięso , dokładnie obtaczamy , zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ). Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony , lekko dociskając. Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i np. surówką colesław. Polecam!