anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Szybki kurczak po diabelsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kurczak jest pikantny,ale smakuje wyśmienicie.

Szybki kurczak po diabelsku

Składniki:

Szybki kurczak po diabelsku

 

  • 1 duża pierś z kurczaka(około 40 dkg)
  • 1 duża cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 szklana wywaru warzywnego
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 30%
  • sól
  • pieprz cytrynowy

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka
  • mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
  • kilka kropel tabasco(dałam 3krople,ale można więcej)
  • posiekana narka pietruszki
  • 3 liście sałaty lodowej

 

  • szklanka =250 ml

Sposób przygotowania:

Szybki kurczak po diabelsku
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,drobno pokroić.
Pieczarki i cebulę obrać,też drobno pokroić.
Rozgrzać olej na patelni,włożyć kurczaka i obsmażyć,dodać cebulę oraz pieczarki,smażyć na małym ogniu jeszcze 10 min aż wszystko będzie gęste.
Podlać wywarem,dodać koncentrat,posiekany czosnek,sól,pieprz tabasco,pokrojonego w kosteczkę pomidora(skórkę pomidora sparzyć wrzątkiem)dusić razem 7 min.
Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody,zaprawić i moment zagotować ,aż zgęstnieje,posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać na liściach sałaty lodowej z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego..