monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Kurczak duszony z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty i szybki w przygotowaniu kurczak duszony z buraczkami. Pyszne mięsko a do tego zdrowe i smaczne buraczki przygotowane w jednym naczyniu.

Kurczak duszony  z buraczkami

Składniki:

Kurczak duszony z buraczkami

 

  • 2 podudzia z kurczaka
  • pół średniej wielkości buraka
  • pół marchewki
  • pól selera
  • pół cebuli
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 op. Sosu pieczeniowego ciemnego
  • sól, pieprz prawdziwy
  • pietruszka

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z buraczkami
Podudzia opłukujemy i dzielimy na porcje posypujemy sola ,pieprzem i obsmażamy na oleju na złoto.

Do obsmażonego mięsa dodajemy warzywa starte na tarce o dużych oczkach – chwilę smażymy.

Zalewamy 1 szklanką wody dodajemy liśc laurowy , ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok. 30 min.

Pod koniec duszenia dodajemy sos rozrobiony w niewielkiej ilości wody ,mieszamy –zagotowujemy.