Sposób przygotowania:
Kurczak Eli z pomidorowym pesto
Piersi kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać od strony skóry.Kostkę bulionową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Połączyć razem pesto,olej,sos sojowy,paprykę,czosnek i sos chili.Powstałą marynatą posmarować mięso ze wszystkich stron,włożyć do worka i wlać bulion.Worek zamknąć klipsem i włożyć do brytfanki.Piec okoł 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika.Ostrożnie rozciąć worek,wyłożyć mięso skórą do góry do brytfanki razem z wytworzonym sosem i włożyć do piekarnika.Piec aż piersi się zrumienią,polewając sosem żeby nie wyschły.Piersi wyjąć na półmisek.Sos zlać do ronla i ewentualnie rozcieńczyć wodą.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!