eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kurczak Eli z pomidorowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne piersi z kurczaka pieczone w worku do pieczenia w piekarniku.

Kurczak Eli z pomidorowym pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak Eli z pomidorowym pesto

 

  • 4 piersi kurczaka ze skórą i kośćmi
  • 1 słoiczek pomidorowego pesto-165 g
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sosu chili słodko-ostry
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1-2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kurczak Eli z pomidorowym pesto
Piersi kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać od strony skóry.Kostkę bulionową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Połączyć razem pesto,olej,sos sojowy,paprykę,czosnek i sos chili.Powstałą marynatą posmarować mięso ze wszystkich stron,włożyć do worka i wlać bulion.Worek zamknąć klipsem i włożyć do brytfanki.Piec okoł 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika.Ostrożnie rozciąć worek,wyłożyć mięso skórą do góry do brytfanki razem z wytworzonym sosem i włożyć do piekarnika.Piec aż piersi się zrumienią,polewając sosem żeby nie wyschły.Piersi wyjąć na półmisek.Sos zlać do ronla i ewentualnie rozcieńczyć wodą.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Kurczak Eli z pomidorowym pesto
Piersi kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać od strony skóry.
Kurczak Eli z pomidorowym pesto
.Powstałą marynatą posmarować mięso ze wszystkich stron,włożyć do worka i wlać bulion.
Kurczak Eli z pomidorowym pesto
Worek zamknąć klipsem i włożyć do brytfanki.Piec okoł 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Kurczak Eli z pomidorowym pesto
Wyłożyć mięso skórą do góry do brytfanki razem z wytworzonym sosem i włożyć do piekarnika.Piec aż piersi się zrumienią,polewając sosem żeby nie wyschły.