Sposób przygotowania:
Kurczak Generał
Wszystkie przyprawy należy wymieszać i natrzeć dokładnie kurczaka w środku i na wierzchu.Odstawić na około 2 godziny.Najlepiej na całą noc pozostawić w lodówce.P rzed pieczeniam myjemy i usuwamy z buteli etykiety.Sadzamy na otwartej butelce kurczaka tak,aby szyjka butelki wystawała po nad kurczaka.Tak przygotowany drób wstawiamy do naczynia żaroodpornego.Możemy na dół naczynia wrzucić ziemniaki pokrojone w ćwiartki,marchewkę i jabłko.Ziemniaki skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.Ja delikatnie oprószyłam je czosnkiem mielonym i tymiankiem.Na dno wlałam 1/2 szklanki piwa.Kurczaka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180'.Czas pieczenia jest zależny od wielkości kurczaka.Mój miał 1,5 kg więc piekł się 1,5 godziny.W czasie pieczenia polewamy kurczaka co jakiś czaspowstałym sosem i mieszamy również ziemniaki,aby się wszystkie dobrze upiekły.Około 15 minut przed końcem pieczenia włączyłam termoobieg.