beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kurczak gotowany w  sosie warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kurczak gotowany w  sosie warzywnym

Składniki:

Kurczak gotowany w  sosie warzywnym

 

  • średniej wielkości kurczak,
  • 20 dag pietruszki,
  • 20 dag selera,
  • 30 dag marchwi,
  • 20 dag porów,
  • 2  cebule,
  • 5  ząbków czosnku,
  • natka pietruszki,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • 2  żółtka,
  • pieprz i  sól

Sposób przygotowania:

Kurczak gotowany w  sosie warzywnym
Warzywa umyć, oczyścić i  pokrajać w  kostkę. Kurczaka
umyć i  poporcjować, włożyć do garnka i  zalać wrzącą wodą, dodać warzywa i  czosnek, do smaku dosolić i  gotować do uzyskania miękkości. Ugotowane porcje kurczaka wyłożyć na talerz i  polać warzywami zmieszanymi z  żółtkiem i  śmietaną. Najlepiej podawać z  ryżem na sypko.