Sposób przygotowania:
Kurczak i pieczone śliwki
Umyć udka i osuszyć. Natrzeć pastą zrobioną z łyżki oleju , mielonej papryki , pieprzu( odrobinę zostawić do śliwek), szczypty soli , miodu. Zostawić na pół godziny. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć na nim na rumiano kurczaka . Z umytych śliwek usunąć pestki i 4 sztuki drobno pokroić . Te pokrojone wrzucić razem z goździkami do garnka z kurczakiem i zalać wodą. Lekko osolić . Dusić na małym gazie 45 minut pilnując by płyn za mocno nie odparował. Na końcu kurczak ma być miękki a sos gęsty .Doprawić sos do smaku ( można go przetrzeć na gładko). Pozostałe śliwki ułożyć w natłuszczonej masłem foremce do tart . Posypać szczyptą soli , pieprzu, utartej gałki muszkatołowej , cynamonu . Na każdą śliwkę wsypać po pół łyżeczki cukru. Zapiekać w temperaturze 190 *C przez 20 minut .Wyjąć - odstawić by ostygły ( mają być letnie ). Podawać udka z ryżem lub makaronem obkładając śliwkami
edytaha