anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Kurczak miodowo - cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

wspaniały, świeży smak kurczaka... dla dwojga

Kurczak miodowo - cytrynowy

Składniki:

Kurczak miodowo - cytrynowy

 

  • 2 piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż i osuszone (czyli 4 kotlety, ale 2 porcje)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki miodu (jasny lub ciemny - nie ma znaczenia)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku zgniecione
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka rosołu lub bulion w kostce

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo - cytrynowy
z robić pastę: skórka z cytryny, miód, sok z cytryny, czosnek. posmarować nią piersi z kurczaka i włożyć na noc do lodówki.
na drugi dzień usmażyć na oleju, dodać cebulę, zalać rosołkiem i dusić chwilę (żeby mięso było jak należy). wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce (ja zawsze wkładam do nagrzanej mikrofali, ale jej oczywiście nie włączam z potrawą w środku!). z pozostałości w garnku zrobić syrop, czyli gotować, aż woda odparuje.
mojej rodzince najlepiej smakuje z ryżem i sałatą. smacznego!