anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak na ostro

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie sosu sojowego i imbirowego sprawia, że tak przyrządzony kurczak smakuje naprawdę wybornie

Kurczak na ostro

Składniki:

Kurczak na ostro

 

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka sosu imbirowego Tao Tao
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka oleju sezamowego Tao Tao
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki wódki
  • 2 małe cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 łyżki rosołu, lub wody
  • warzywa do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro
Kurczaka wypłukać, dokładnie osuszyć, podzielić na porcję. Posypać solą, pieprzem, natrzeć sosem imbirowym Tao Tao, polać łyżką oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Obraną cebulę pokroić w cienkie plastry. Resztę oleju mocno rozgrzać na dużej patelni, włożyć kawałki kurczaki, skropić je sosem sojowym Tao Tao i wyciśniętym sokiem z cytryn. Mieszając, smażyć przez 5 minut na dużym ogniu. Kurczaka wybrać łyżką cedzakową, odstawić.Smalec włożyć na patelnie, rozgrzać, dodać wódkę, wlać rosół, lub wodę i mieszając doprowadzić do zagotowania. Włożyć kurczaka na patelnie, skropić olejem sezamowym Tao Tao. Dusić 5 minut na średnim ogniu, obrócić i dusić około 20 sekund, przełożyć na półmisek, ozdobić warzywami. Podawać natychmiast na gorąco z patelni, można także podawać ze smażonym, albo gotowanym ryżem.