Sposób przygotowania:
Kurczak na słodko
Filet z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Pokrojone mięsko przyprawiamy solą, papryka ostra i słodką. Smażymy na oleju od czasu do czasu mieszając. Na osobnej patelni wlewamy wodę i stawiamy na gaz i czekamy aż zacznie się gotować, dodajemy trochę octu i cukru, próbujemy, smak ma mieć trochę kwaskowy ale bardziej słodki, chwile gotujemy.Następnie dodajemy paprykę ostra i słodką, mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę ziemniaczaną, sypiemy powoli i mieszamy żeby nie wyszło zageste. Gdy mamy sosik zrobiony dodajemy do tego ananas z sokiem, pokrojona papryczkę chili i przysmażoną wcześniej czerwoną paprykę z marchewką pokrojoną w paski i posiekane orzechy, całość dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby doprawić.Usmażone piersi z kurczaka dodajemy do sosu i chwilkę przysmażamy. Można podawać np. z ryżem