wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kurczak na warzywach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kurczak w takim zestawie to smaczna rzecz. Dobór warzyw dowolny, i dodatki do kurczaka również. Obowiązuje inwencja twórcza:).

Kurczak na warzywach

Składniki:

Kurczak na warzywach

 

  • 8-10 palek z kurczaka;
  • 2 świeże duże marchewki, pokrojone w krążki;
  • kilka różyczek brokuła;
  • zielony groszek;1 duża cebula;
  • szklanka bulionu z kurczaka (z kostki);
  • szczypta pieprzu;
  • natka zielonej pietruszki;

Sposób przygotowania:

Kurczak na warzywach
Palki z kurczaka myjemy pod biezaca woda. Ukladamy w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwa z oliwek. Kazda z palek nacieramy odrobina oliwy, czosnkiem, posypujemy delikatnie papryka mielona. Wokol palek ukladamy warzywa pokrojone w plasterki lub kostke. Wszystko wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez jakies 45 minut. W polowie czasu pieczenia podlewam calosc w naczyniu szklanku bulionu i dusze jeszcze przez kilkanascie minut, az warzywa beda miekkie. Mozna doprawic sos, by byl gesty, ale ja tego nie robie, poniewaz naturalny smak warzyw jest najlepszy. Posypuje calosc natka pietruszki, lub koperkiem. Podaje z ryzem, pieczonymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym.