ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak nadziewany.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny kurczak na niedzielny obiad i nie tylko.

Kurczak nadziewany.

Składniki:

Kurczak nadziewany.

 

  • 1 średni kurczak
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • tłuszcz do pieczenia
  • NADZIENIE
  • 5 dag czerstwej bułki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 - 4 dag tłuszczu
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 10 - 15 dag wątróbki

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany.
Kurczak umyć i osuszyć, natrzeć solą,pieprzem,przyprawą do kurczaka i zostawić na godzinę. NADZIENIE: Bułkę namoczyć w leku, odcisnąć, zmielić razem z wątróbką.Tłuszcz utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę,bułkę tartą i zieloną pietruszkę.Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z farszem. Nadziać kurczaka, zaszyć.W brytfannie rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka.Piec w piekarniku do miękkości.W czasie pieczenia kurczaka polewać powstałym sosem,wyparowywany sos uzupełniać wodą.Upieczonego kurczaka wyjąc i podzielić na części.Następnie ułożyć na półmisku tak,by tworzyły całość.