Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany kalafiorem z przyprawami
Kurczaka około półtora kilogramowego myjemy i wycieramy do sucha.
W miseczce mieszamy przyprawy: łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy, szczypta czarnego mielonego pieprzu, szczypta mielonej czarnuszki, sól i taką mieszanką nacieramy kurczaka, dobrze wklepujemy przyprawy.
Pół małego kalafiora rozdrabniamy na cząstki i także mieszamy z przyprawami.
Na koniec dodajemy paczkę ugotowanego ryżu.
Kalafiorem i ryżem nadziewamy kurczaka, dobrze wszystko upychamy. Jeśli nam zostało kalafiora i ryżu układamy po bokach kurczaka. Kurczaka wkładamy do prodiża tak, żeby leżał dość płasko żeby nie sięgał góry przykrycia.
Na dno wlewamy pół litra ciepłej wody wymieszanej z kostką rosołową. Przykrywamy górę i pieczemy około godziny i 10 minut.
W miseczce mieszamy przyprawy: łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy, szczypta czarnego mielonego pieprzu, szczypta mielonej czarnuszki, sól i taką mieszanką nacieramy kurczaka, dobrze wklepujemy przyprawy.
Pół małego kalafiora rozdrabniamy na cząstki i także mieszamy z przyprawami.
Na koniec dodajemy paczkę ugotowanego ryżu.
Kalafiorem i ryżem nadziewamy kurczaka, dobrze wszystko upychamy. Jeśli nam zostało kalafiora i ryżu układamy po bokach kurczaka. Kurczaka wkładamy do prodiża tak, żeby leżał dość płasko żeby nie sięgał góry przykrycia.
Na dno wlewamy pół litra ciepłej wody wymieszanej z kostką rosołową. Przykrywamy górę i pieczemy około godziny i 10 minut.