SUPERPRZEPIS

Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Kurczak jest niezwykle aromatyczny. Zawarta w nim kasza przechodzi przyprawami i zyskuje na smaku. Śliwki natomiast dyskretnie nadają słodyczy potrawie.

Składniki:

Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami

 

  • Składniki "
  • Świeży kurczak (waga około 1,8 kg),
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 12 dag suszej śliwki (kalifornijska),
  • Olej do smażenia i gotowani kaszy
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • Świeżo mielona sól ziołowa,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • papryka słodka mielona,
  • ok ¾ łyżeczki tymianku,
  • ok ¾ łyżeczki majeranku
  • 2-3 liście laurowe,
  • DEKORACJA:
  • Listki selera,
  • Pomidorki koktajlowe,
  • Świeże śliwki,
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
Kurczaka myjemy i osuszamy. Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu i za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.Gotowego kurczaka rozkładamy na płasko. Przyprawiamy mięso dowolnymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki, majeranku i tymianku. Tak przygotowane odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej liście laurowe , sól do smaku, łyżkę oleju i zagotowujemy. Do ciepłej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę (co jakiś czas kaszę mieszamy, zwłaszcza pod koniec gotowania). Następnie garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, zawijamy w ręcznik i odstawiamy na około 15 minut by kasza „doszła”. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowaną kaszę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki. Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Dodatkowo związujemy nóżki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem i oprószamy pieprzem i solą. Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny.
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
umytego i osuszonego kurczaka luzujemy.
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
Rozłożonego kurczaka nacieramy przyprawami
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
Na środek mięsa nakładamy przygotowane nadzienie
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
Gotowego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. pieczemy