Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany kaszą i śliwkami
Kurczaka myjemy i osuszamy. Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu i za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.Gotowego kurczaka rozkładamy na płasko. Przyprawiamy mięso dowolnymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, papryki, majeranku i tymianku. Tak przygotowane odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej liście laurowe , sól do smaku, łyżkę oleju i zagotowujemy. Do ciepłej wody wsypujemy kaszę. Gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę (co jakiś czas kaszę mieszamy, zwłaszcza pod koniec gotowania). Następnie garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia, zawijamy w ręcznik i odstawiamy na około 15 minut by kasza „doszła”. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowaną kaszę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki. Gotowym, lekko przestudzonym farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Dodatkowo związujemy nóżki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem i oprószamy pieprzem i solą. Kurczaka wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny.
marietta
zbysiowa