Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak o smaku chińskim z kulkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowych pomysłów na danie obiadowe, lubisz eksperymentować? Mam dla Ciebie przepis, koniecznie musisz wypróbować

Kurczak o smaku chińskim z kulkami

Składniki:

Kurczak o smaku chińskim z kulkami

 

  • Składniki na kulki ryżowe:
  • 200 g ryżu w torebkach
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Składniki na danie chińskie:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 100 g grzybów MUN
  • 1 opakowanie fix do potraw chińskich
  • Szczypta chili
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kurczak o smaku chińskim z kulkami

I

Kurczak o smaku chińskim z kulkami
Przygotowanie kulek ryzowych z gotowanego ryżu.

Sposób przygotowania kulek ryżowych:
1. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu wyjmuję z torebek przekładam do miski, wbijam jajko, wlewam oliwę, dodaję drobno posiekany szczypiorek i mieszam. Z masy ryżowej formuję małe kuleczki, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Kurczak o smaku chińskim z kulkami
Przygotowanie dania mięsnego z warzywami.

Sposób przygotowania dania chińskiego:
1. Mięso kroję w paski, solę, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Grzyby Mun zalewam gorącą wodę, moczę około 30 minut, następnie kroję w paski, dodaję do mięsa.
3. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w paski, również dodaję do mięsa. Podlewam jedną szklanką wody i gotuje około 15 minut.
4. Na koniec fix rozrabiam w połowie szklanki wody, wlewam do mięsa, wsypuję chili i gotuję 5 minut.

III

5. Danie gotowe, podaję z kulkami ryżowymi.
6. Smacznego.