jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kurczak po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z kurczaka i warzyw przygotowane z brązowym ryżem jest to pyszne, a szczególnie danie dla osób które lubią warzywa.

Kurczak po chińsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak po chińsku

 

  • ryż brązowy 100 g
  • woda 1 litr
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cebula czerwona 1 szt.
  • pierś z kurczaka 250 g
  • papryka 1 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • seler naciowy 3 łodyżki
  • imbir świeży lub w proszku 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sos sojowy 3 łyżeczki
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku
Ryż brązowy wrzucić do wrzącej wody, dodać kurkumę i gotować do miękkości. Kurczaka fileta opłukać i pokroić w paseczki lub w kostkę. Posypać przyprawami do kurczaka lub gyrosem ,skropić oliwą i smażyć na patelni na złoty kolor. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i papryką . Na osobnej patelni smażymy warzywa, czyli marchewkę, seler naciowy, paprykę, czerwona cebulką, wszystko pokrojone w paski lub kostkę. Przyprawiamy imbirem i mieszamy, smażymy do miękkości warzyw. Ryż osączyć i mieszamy zawartość z obu patelni z ryżem, przyprawiamy do smaku i podajemy ciepłe.
Kurczak po chińsku
pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić na kostkę
Kurczak po chińsku
Włożyć na patelnię kurczaka ,opruszyć gyrosem i podlać wodą, podsmażyć
Kurczak po chińsku
Na patelnie rozgrzaną wyłożyć warzywa i smażyć 10 minut na wolnym ogniu
Kurczak po chińsku
ryż brązowy gotować z dodatkiem kurkumy ,lekko posolić
Kurczak po chińsku
Uduszone wszystkie składniki wymieszać i nakładać na talerze