monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Kurczak orientalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonale smakuje z kaszą kuskus

Kurczak orientalny

Składniki:

Kurczak orientalny

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku rzymskiego
  • łyżeczka kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 200ml bulionu drobiowego
  • puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki

Sposób przygotowania:

Kurczak orientalny
Filety kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kminek i kolendrę ucieramy w moździerzu. Natkę myjemy i kroimy. Na oliwie smażymy mięso. Wsypujemy cebulę i szklimy ok. 2min. Dodajemy czosnek, kminek i kolendrę. Smażymy ok. min. Wlewamy bulion i wsypujemy cynamon, mieszamy. Dusimy kilka minut. Do potrawki dodajemy pomidory z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dusimy aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypujemy natką.