Sposób przygotowania:
kurczak pachnący cytrusami
•Kurczaka myjemy, nacieramy solą pieprzem, papryką i curry,
•masło mieszamy z tymi samymi przyprawami dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki,
•skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki,
•przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek,
•kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców
•warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki, polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów posypujemy przyprawami i mieszamy
•do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza wkładamy kurczaka na 25 min,
•po tym czasie dokładamy warzywa i pieczemy kolejne 35 min, część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki)
•Smacznego
•masło mieszamy z tymi samymi przyprawami dodajemy też startą skórkę z cytrusów i po kilka kropli ich soku oraz pokrojoną nać pietruszki,
•skórę kurczaka delikatnie oddzielamy ręką od piersi, nacinamy nóżki,
•przyprawione masło rozsmarowujemy pod skórą i w nacięciach nóżek,
•kurczaka nadziewany ćwiartkami owoców
•warzywa kroimy na ćwiartki, większe w ósemki, polewamy oliwą z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytrusów posypujemy przyprawami i mieszamy
•do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza wkładamy kurczaka na 25 min,
•po tym czasie dokładamy warzywa i pieczemy kolejne 35 min, część warzyw układamy pod kurczakiem (zapobiegną przypaleniu skórki)
•Smacznego