renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sycące danie jednogarnkowe, podawane z chrupkimi trójkątami z tortilli zaspokoi każdego głodomora. Połączenie różnokolorowych papryk i fasoli daje fascynujący efekt kolorystyczny.

Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim

 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • pół dużej papryki zielonej
  • pół dużej papryki czerwonej
  • pół dużej papryki żółtej
  • 1 ostra papryczka czerwona
  • 1 ostra papryczka żółta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula biała
  • puszka czerwonej fasoli
  • olej do smażenia
  • 3 szczypty cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 pszenne tortille
  • sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Papryki kroimy w kostkę, ostre papryczki drobno, czosnek w plasterki a cebulę w piórka. Podgrzewamy olej na patelni i wrzucamy czosnek, lekko podsmażamy, dodajemy cebulę i wszystkie papryki, mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, solimy i doprawiamy pieprzem i dodajemy do warzyw, posypujemy cynamonem i dodajemy sok z limonki i dusimy aż sok odparuje. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolę, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z tortillą podgrzana na osobnej patelni i pokrojoną w trójkąty. Smacznego!
Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim
Papryki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim
Czosnek i ostre papryczki również po umyciu kroimy
Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim
Na oleju podsmażamy plasterki czosnku a następnie
Kurczak paprykowy ze smaczkiem azjatyckim
dodajemy cebulę i papryki potem kurczaka i resztę składników