EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kurczak pieczony chilli-imbir

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny kurczak. Szybko można go przygotować. Polecam dla wszystkich, którzy lubią smak chilli i imbiru.

Kurczak pieczony chilli-imbir Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak pieczony chilli-imbir

 

  • 4 kawałki kurczaka
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki chilli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 600g ziemniaków

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony chilli-imbir
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kawałki wkładamy do miski. Wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i wszystko mieszamy - albo widelcem, albo ręką ale w rękawiczce gumowej, ponieważ chilli podrażnia skórę. Gdy dokładnie połączymy przyprawy z kurczakiem, wszystko przykrywamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie kurczaka układamy na blasze, zalewamy pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy 40minut. W czasie pieczenia możemy obrać i przygotować ziemniaki. 
Kurczak pieczony chilli-imbir
Kurczaka zawsze trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym
Kurczak pieczony chilli-imbir
Marynata jest dość ostra, a kurczak jak nią przejdzie będzie pyszny
Kurczak pieczony chilli-imbir
Układając na blasze pamiętajmy o rozprowadzeniu marynaty