Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak pieczony na warzywach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczny kurczak pieczony na pysznych warzywach

Kurczak pieczony na warzywach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony na warzywach

 

  • 4 udka z kurczaka
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka soli ziołowej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na warzywach
ziemniaki obrać, umyć przekroić na pół i wrzucić do naczynia żarodopornego. Dodać
marchewkę, umytą, obraną i pokrojoną w plastry, czosnek, obrany i posiekany w grube plasterki, cebulę obraną, umytą i pokrojoną w pióra. Wlać troszkę oleju wrzucić listki laurowe i przyprawić
połową łyżeczki soli ziołowej. Dokładnie wymieszać.
Kurczaka umyć, natrzeć solą ziołową, pieprzem ziołowym i
papryką słodką. Ułożyć na warzywach, a na wierzchu położyć natkę
pietruszki.
Piec w 180 stopniach ok 50 minut
Kurczak pieczony na warzywach
Kurczak jest pięknie przypieczony, a warzywa pod spodem przechodzą swoimi smakami i aromatem kurczaka