SUPERPRZEPIS

Kurczak pieczony w czekoladowym sosie

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak pieczony w czekoladowym sosie

bardzo oryginalna potrawa, jako meksykańskie danie świąteczne

Składniki:

Kurczak pieczony w czekoladowym sosie

 

  • 1 kurczak
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka bialego wytrawnego wina
  • 2 liscie laurowe
  • 1 lyzka tymianku
  • 3 lyzki oliwy, 4 lyzki octu winnego
  • sol

 

  • na sos:
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w czekoladowym sosie
Kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą. Marchewkę i cebule obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, po czym zrumienić na rozgrzanej oliwie. Warzywa wyjąć z rondelka i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka na zloty kolor. Następnie wyjąć go, do tłuszczu wlać ocet i podgrzewać, aż prawie całkowicie wyparuje. Dolać wino, ponownie włożyć kurczaka i warzywa. Przyprawić tymiankiem, sola i liśćmi laurowymi. Dusić na wolnym ogniu ok 1 godziny. Mięso wyjąć, podzielić na porcje. Sos z duszenia przecedzić, dodać pokruszona czekoladę i sok z cytryny- chwile podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Gotowym sosem polewać porcje kurczaka. Smacznego!