Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w czekoladowym sosie
Kurczaka umyć w zimnej wodzie, osuszyć, natrzeć solą. Marchewkę i cebule obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki, po czym zrumienić na rozgrzanej oliwie. Warzywa wyjąć z rondelka i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka na zloty kolor. Następnie wyjąć go, do tłuszczu wlać ocet i podgrzewać, aż prawie całkowicie wyparuje. Dolać wino, ponownie włożyć kurczaka i warzywa. Przyprawić tymiankiem, sola i liśćmi laurowymi. Dusić na wolnym ogniu ok 1 godziny. Mięso wyjąć, podzielić na porcje. Sos z duszenia przecedzić, dodać pokruszona czekoladę i sok z cytryny- chwile podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Gotowym sosem polewać porcje kurczaka. Smacznego!