Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kurczak pieczony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny kurczak zapiekany w foli w warzywach - zdrowy, bo mało tłuszczu i dodatkowa porcja witamin z warzyw

Kurczak pieczony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony w warzywach

 

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki roślinnego masła
  • świeży koperek
  • liście laurowe
  • jarzynka
  • pieprz
  • ziołowa przyprawa do kurczaka
  • czosnek w proszku

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w warzywach
Mięso nacieramy pieprzem, jarzynką, czosnkiem oraz przyprawą do kurczaka, po czym układamy na foli aluminiowej. Marchewkę obieramy a następnie kroimy wzdłuż na cienkie, szerokie paski (najlepiej specjalnym nożykiem), a następnie owijamy nią mięso. Cebule kroimy w grube piórka i układamy na mięsie, całość posypujemy dużą ilością posiekanego koperku. Posypujemy jarzynką, wkładamy listko laurowe i układamy w kilku miejscach kawałki masła. Szczelnie zawijamy mięso w foli, a następnie pieczemy w temp 180* przez 1,5h.
Kurczak pieczony w warzywach
pieczone w foli są mniej kaloryczne
Kurczak pieczony w warzywach
mięso po zawinięciu odstawic na 2-3h
Kurczak pieczony w warzywach
w trakcie pieczenia mozna dodac maslo
Kurczak pieczony w warzywach
podajemy na gorąco