agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

kurczak pieczony z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie czyli kurczak z nadzieniem.

kurczak pieczony z nadzieniem

Składniki:

kurczak pieczony z nadzieniem

 

  • kurczak średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • nadzienie:
  • 1 bułka
  • 10 dag mielonki wieprzowej
  • 10 dag pieczarek usmażonych na margarynie
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

kurczak pieczony z nadzieniem
Kurczaka umyć, natrzeć oliwą, sokiem z cytryny i soli, pozostawić na godzinę. W tym czasie przygotować farsz. W tym czasie bułkę moczymy w mleku, w kosteczkę kroimy szynkę i pieczarki. masło ucieramy z żółtkiem, dodać wszystkie składniki, farsz dobrze wymieszać, doprawić solą. Następnie białko ubić na sztywna pianę i wymieszać z farszem. Kurczaka napełniamy farszem i zaszywamy, tak aby nie wyleciał farsz. Wyłożyć na blachę piec w nagrzanym piekarniku. Pieczemy tak około godziny w 200 i powyżej 200 stopni C.