kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Kurczak po araracku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowaną część tuszki rozpłaszczyć, posolić i obsmażyć z obu stron,

Kurczak po araracku

Składniki:

Kurczak po araracku

 

  • kurczak
  • masło 20 g
  • świeże grzyby 125 g
  • bulion z kury 50 - 75 g
  • mąka 3 g
  • gożdziki 3 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Kurczak po araracku
Przygotowaną część tuszki rozpłaszczyć, posolić i obsmażyć z obu stron, a następnie na kawałki, włożyć do garnka i polać tłuszczem, na którym się smażyła. Oczyszczone świeże grzyby drobno pokroić i usmażyć na maśle. Dodać przesmażoną mąkę, rozprowadzoną bulionem z kury, oraz zmielone gożdżiki i gotować przez 5-10 minut. Do garnka z kurczakiem wlać sos grzybowy i całość zagotować.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.