KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kurczak po chińsku ala Kristofe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczak dietetyczny i smaczny na makaronie sojowym w pysznym chińskim sosie.

Kurczak po chińsku ala Kristofe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po chińsku ala Kristofe

 

  • 150 gram fileta z kurczaka,
  • 1 szt. dużej cebuli,
  • 4 sztuki pieczarek,
  • bąki cebulki,
  • 100 gram makaronu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego zmielonego imbiru,
  • sos sojowy, sos rybny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól, pieprz, do smaku,

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku ala Kristofe
Zaczynamy od kurczaka, kroimy na cienkie paski, marynujemy w miodzie, occie, czosnku, imbirze oraz sosach sojowych i rybnych, wszystko dokładnie mieszamy a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Między czasie siekamy cebulę, pieczarki, dymkę na grube kawałki oraz przygotowujemy makaron sojowy wg. przepisu na opakowaniu, makaron odcedzamy i skrapiamy oliwą aby się nie posklejał. Gotowe mięso wyciągamy z lodówki na nagrzany olej w woku wrzucamy kolejno, cebulę pieczarki, czosnek, imbir odczekujemy kilka minut aż się zarumieni, wrzucamy kurczaka i mieszamy do chwili usmażenia, na koniec dodajemy makaron, skrapiamy sosem sojowym i rybnym do smaku, solimy, pieprzymy i wszystko mieszamy na koniec posypujemy dymką i wykładamy na talerz. SMACZNEGO.
Kurczak po chińsku ala Kristofe
Etap 1
Kurczak po chińsku ala Kristofe
Etap 2
Kurczak po chińsku ala Kristofe
Etap 3
Kurczak po chińsku ala Kristofe
Etap 4