monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Kurczak po chińsku z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa jest łatwa w wykonaniu a składniki można kupić w każdym dużym sklepie

Kurczak po chińsku z orzechami

Składniki:

Kurczak po chińsku z orzechami

 

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 5 zielonych cebulek
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 1/2 szklanki orzechów arachidowych
  • czerwona papryka
  • Marynata :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 szklanki rosołu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku z orzechami
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Robimy marynatę i mieszamy z mięsem. Odstawiamy na 2 godz. Na patelni smażymy pokruszone orzeszki na złoty kolor. Odstawiamy. Czosnek i imbir drobno kroimy. Cebulki i papryczki chili kroimy w 1-cm kawałki. Mieszamy składniki sosu. Na patelni smażymy przez chwilę chili i czosnek i odkładamy na talerz. Kurczaka smażymy delikatnie mieszając, dodajemy czerwona paprykę, chili, imbir, czosnek i cebulkę. Zalewamy sosem i dodajemy orzeszki. Smażymy na dużym ogniu aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.