kimo8

kimo8

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

kurczak po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tą potrawe nauczył mnie robić znajomy zza granicy.

kurczak po japońsku

Składniki:

kurczak po japońsku

 

  • póltora kilograma udek z kurczaka
  • 4 łyżki cukru
  • 7 łyżek magi
  • kostka masła
  • główka czosnku
  • 150 g rodzynek sułtańskich
  • 150 g żurawiny suszonej

 

Sposób przygotowania:

kurczak po japońsku
W teflonowym rondlu roztapiamy masło , dodajemy magi i pokrojony czosnek. Cukier karmelizujemy na patelni na brązowo.Rondel z masłem zdejmujemy z ognia ,wlewamy karmel i mieszamy , aż sie rozpuści. Rodzynki i żurawine moczymy na chwile w gorącej wodzie aby zmiękły . Do rondla wkładamy udka , dodajemy osączone rodzynki i żurawine i dusimy pod nakryciem na małym ogniu , aż mieso bedzie miekkie. Smacznego