mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kurczak po kurpiowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny kurczak, długo się marynuje, ale jest pyszny.

Kurczak po kurpiowsku

Składniki:

Kurczak po kurpiowsku

 

  • 1 duży kurczak
  • 150g masła
  • 50g suszonych śliwek
  • 50g suszonych gruszek
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 500ml zsiadłego mleka
  • sól
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak po kurpiowsku
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Kurczaka umyć, osuszyć, nafaszerować śliwkami, gruszkami i natką, zszyć nicią. Posolić, natrzeć musztardą, włożyć do garnka, zalać zsiadłym mlekiem i wstawić do lodówki na 10godzin. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Brytfannę wysmarować masłem, kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie. Wstawić do piekarnika i piec 40minut. Podawać z sosem powstałym z pieczenia.