Sposób przygotowania:
Kurczak po tajsku
Filet myjemy , odsączamy na ręczniku papierowym . Kroimy w małe kwadraty . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , smażymy kurczaka około 10 minut. W rondelku rozgrzewamy olej i dusimy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną czerwoną paprykę , uprzednio umytą . Dusimy około 10 minut . Do warzyw dodajemy usmażonego kurczaka , dolewamy mleczko kokosowe , mieszamy i gotujemy . Doprawiamy przyprawą curry i solimy do smaku . Gotujemy 5-6 minut . Do wszystkiego dodajemy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszamy , aby mąka się nie posklejała . Wyjdzie nam zagęszczony sos , który zagotowujemy przez około 1 minutę . W garnku gotujemy osoloną wodę , wkładamy ryż w woreczkach , na 3 osoby gotujemy dwa przez 20 minut . Po tym czasie ryż wyciągamy z woreczków , przekładamy do garnka i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut . Kurczaka podajemy z ryżem .