pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kurczak po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

niby po węgiersku ale aromatycznie

Kurczak po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po węgiersku

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • kolendra 1 łyżeczka
  • rozmaryn ½ łyżeczki
  • ziele angielskie 5 ziarenek
  • sól do smaku
  • olej 50 ml

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po węgiersku
Ćwiartki kurczaka dzielimy na udko i podudzie. Obficie posypujemy solą, a następnie przyprawą do kurczaka po węgiersku. W moździerzu ucieramy kolendrę wraz zielem angielskim. Do miseczki wlewamy olej, wsypujemy tymianek i utarte w moździerzu przyprawy. Mieszamy i taką miksturą dokładnie smarujemy przyprawione części kurczaka. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na kolor złoty około 1-1,5 godziny .
Kurczak po węgiersku
Ćwiartki kurczaka procjujemy na podudzia oraz udka
Kurczak po węgiersku
Części kurczaka obficie nacieramy przyprawą do kurczaka
Kurczak po węgiersku
Kolendrę z zielem angielskim ucieramy w moździerzu, wsypujemy do oleju i dodajemy rozmaryn
Kurczak po węgiersku
Przyprawione udka dokładnie smarujemy olejem z ziołami i pieczemy